(ok.8 porcji)
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki świeżo zaparzonej kawy (z 3 espresso lub 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
- 1/4 szklanki (60 ml) likieru Amaretto
- 3 łyżeczki słodzika Zielony Listek Stewia z erytrytolem
- 300 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (świeżej i bardzo zimnej)
- 500 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
- 400 g podłużnych biszkoptów
- 4 łyżki kakao
- kilka owoców do przystrojenia
Przygotowanie:
- Przygotować 8 szklanek.
- Zaparzyć kawę i ostudzić, wymieszać z likierem.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę. Dodać słodzik Zielony Listek Stewia z erytrytolem. Ubitą śmietanę delikatnie połączyć łyżką lub szpatułką z serkiem mascarpone.
- Kawę, biszkopty i krem podzielić na 3 części. Zanurzać na chwilę biszkopty z pierwszej części w kawie i układać na dnie każdej szklanki, przykryć częścią kremu i posypać 1 łyżką kakao. Namoczyć kolejną porcję biszkoptów w kawie i ułożyć na warstwie kremu posypanego kakao. Posmarować kremem, posypać kakao i ułożyć ostatnią – trzecią warstwę biszkoptów, kremu i kakao. Schładzać przez minimum 4 godziny lub przez całą noc. Maliny ułożyć na deserze przed samym podaniem.