Deser Tiramisu

Deser Tiramisu

(ok.8 porcji)

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki świeżo zaparzonej kawy (z 3 espresso lub 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
  • 1/4 szklanki (60 ml) likieru Amaretto
  • 3 łyżeczki słodzika Zielony Listek Stewia z erytrytolem
  • 300 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (świeżej i bardzo zimnej)
  • 500 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
  • 400 g podłużnych biszkoptów
  • 4 łyżki kakao
  • kilka owoców do przystrojenia

Przygotowanie:

  1. Przygotować 8 szklanek.
  2. Zaparzyć kawę i ostudzić, wymieszać z likierem.
  3. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę. Dodać słodzik Zielony Listek Stewia z erytrytolem. Ubitą śmietanę delikatnie połączyć łyżką lub szpatułką z serkiem mascarpone.
  4. Kawę, biszkopty i krem podzielić na 3 części. Zanurzać na chwilę biszkopty z pierwszej części w kawie i układać na dnie każdej szklanki, przykryć częścią kremu i posypać 1 łyżką kakao. Namoczyć kolejną porcję biszkoptów w kawie i ułożyć na warstwie kremu posypanego kakao. Posmarować kremem, posypać kakao i ułożyć ostatnią – trzecią warstwę biszkoptów, kremu i kakao. Schładzać przez minimum 4 godziny lub przez całą noc. Maliny ułożyć na deserze przed samym podaniem.

Podobne

produkty