Stewia jest zdrowa i prawie nie kaloryczna

Stewia (Stevia rebaudiana), określana też mianem zioła słodowego lub miodowego, w Ameryce Środkowej i Południowej jest znana od wieków jako środek słodzący. Za jej słodki smak odpowiedzialne są glikozydy stewiolowe – związki, które występują w liściach i łodygach stewii. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii odpowiada szklance cukru. Jednak mimo to nie jest kaloryczna i nie powoduje próchnicy.Stewia należy do grupy tzw. słodkich białek, które są związkami pochodzenia naturalnego. W związku z tym stewia jest alternatywą nie tylko dla cukru, lecz także dla sztucznych środków słodzących.

 

Podobne

produkty

  • Magnez z witaminą B6

    Suplement diety będący źródłem magnezu i witaminy B6 w postaci tabletek do połykania Zawiera substancję słodzącą. Zawiera źródło fenyloalaniny.zobacz więcej

  • Multiwitamina

    Suplement diety będący źródłem witaminy C, witamin E, witaminy B1, B2, B6, niacyny, kwasu pantotenowego, witaminy B12 oraz kwasu foliowego i biotyny.zobacz więcej