Stewia jest zdrowa i prawie nie kaloryczna

Stewia (Stevia rebaudiana), określana też mianem zioła słodowego lub miodowego, w Ameryce Środkowej i Południowej jest znana od wieków jako środek słodzący. Za jej słodki smak odpowiedzialne są glikozydy stewiolowe – związki, które występują w liściach i łodygach stewii. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii odpowiada szklance cukru. Jednak mimo to nie jest kaloryczna i nie powoduje próchnicy.Stewia należy do grupy tzw. słodkich białek, które są związkami pochodzenia naturalnego. W związku z tym stewia jest alternatywą nie tylko dla cukru, lecz także dla sztucznych środków słodzących.

 

Podobne

produkty

  • Słodzik stołowy Zielony Listek – Ksylitol

    Ksylitol to substancja pochodzenia naturalnego pozyskiwana z kory brzozy, która może być stosowana jako substytut zwykłego cukru. Jest tak samo słodki, jednak zawiera 40% mniej kalorii. podobnie jak cukier może być używany do przygotowywania potraw w szerokim zakresie temperatur.zobacz więcej

  • Słodzik stołowy Zielony Listek – Ksylitol

    Ksylitol to substancja pochodzenia naturalnego pozyskiwana z kory brzozy, która może być stosowana jako substytut zwykłego cukru. Jest tak samo słodki, jednak zawiera 40% mniej kalorii. podobnie jak cukier może być używany do przygotowywania potraw w szerokim zakresie temperatur.zobacz więcej